
Op 1 december 2021 betrok een team van advocaten op het Noordereiland hun nieuwe kantoor, een prettige, lichte, open en vriendelijk ogende werkruimte op een hoek aan het Burgemeester Hoffmanplein.
Een dag later, op 2 december, bezocht ik als architect het voormalige Rabobank-kantoor in Krimpen aan den IJssel, om te bekijken op welke wijze dit in 2013 gerealiseerde kantoor voor hergebruik en herindeling geschikt gemaakt kan worden.
Deze twee momenten kunnen in mijn notities als architect gerangschikt worden onder hetzelfde motto: Ontmanteling en tussen haakjes: (krimpen).
Een leeg kantoor blijft een fijne ruimte
Het kantoor op het Noordereiland had ik 18 maanden ervoor met veel enthousiasme verbouwd, ingericht en op maat gemaakt voor mijn eigen architectenbureau Terrena Architecten.
Het was een goede vondst, ik voelde me er direct op de goede plek, midden in het Rotterdam dat me -zowel in mijn werk als architect als in het leven- energie gaf.
Jarenlang waren in mijn werk de vragen, wensen en mogelijkheden van de opdrachtgever voor mij en mijn compagnons de belangrijkste bestaansgrond van ons architectenbureau.
En dat zal nooit veranderen.
Wat wel is veranderd is het aantal opdrachten, de intensiteit, de omvang van de vragen. Opdrachtgevers zagen in het tweede decennia van deze eeuw hun activiteiten veranderen; de behoefte aan opbouw, uitbreiding en vernieuwing maakte plaats voor de noodzaak van ontmanteling, krimp en soms hooguit nog wat herinrichting.
En ons werkveld werd in diezelfde tijd betreden door steeds meer specialisten op allerlei terreinen, waardoor wij niet meer overal de full-service hoefden te leveren waar we als bureau voor geoutilleerd waren. We zagen ons gedwongen zelf ook te krimpen en (deels) te ontmantelen en de focus te zoeken in onze kracht: ruimte geven en zorgen voor het belang van de opdrachtgever.
De keuze voor een nieuw kantoor op het Noordereiland was daarin tegelijk een ankerpunt, visitekaartje en energiebron.
Maar het leven liep anders, Corona veranderde de zakelijke dienstverlening en de vraag naar kantoorinrichting, commerciele ruimten en bijeenkomstgebouwen, we moeten anders gaan werken.
De niche die het bureau in eerdere recessies verrassend goed werk had gegeven, bood nu te weinig perspectief; verdere krimp in de bezetting was onvermijdelijk.
Ik heb daarom eind 2021 besloten (met pijn in het hart) de fijne kantoorruimte op het Noordereiland weer te moeten verlaten.
Gelukkig werd dit een soepele sleutel-overdracht, geen volledige ontmanteling.
Nieuwe huurders waren direct enthousiast over de ruimte, mede door de aanpassingen en inrichting.
We kwamen tot een goede overname en houden er van twee kanten een plezierig en nuttig contact aan over.
Zo voelde het minder als vertrek, minder als leegte, meer als ruimte voor anders -maar met dezelfde out-put- werken.
Veranderingen van gebruik
De leegte voelde ik wel op 2 december in het voormalige Rabobank-gebouw in Krimpen aan de IJssel.
Het prachtige interieur dat ik voor en met de Rabobank had bedacht, stond er nog bij alsof de gebruikers net waren vertrokken, morgen weer terug konden komen.
De veranderingen die de Rabobank-organisatie de afgelopen jaren heeft meegemaakt zijn ingrijpend; de behoeften en de bediening van klanten verschuiven van de fysieke naar de digitale wereld en ook daar heeft Corona het veranderingsproces een flinke duw gegeven.
Met als gevolg lege, ontmantelde interieurs.
Of eigenlijk ligt de mantel er nog, verlaten door het werk, het leven is er uit gekrompen, verdampt.
De mantel is nog prima, die is goed ontworpen, die kan nog jaren mee, maar wie zal haar passen?
In de lange historie van Terrena zijn, door mij en mijn voorgangers Teun en Leen en door alle medewerkers, veel ontwerpen gemaakt voor de Rabobank en andere zakelijke dienstverleners en voor bijeenkomstgebouwen, waarover naarmate de tijd verstrijkt steeds vaker een wedervraag wordt gesteld:
Hoe, wie past deze mantel?
Ik ben er van overtuigd dat er op veel plekken nieuw leven aan ruimte gegeven kan worden, met hulp van slim en creatief nadenken.
De bouwkundige kwaliteit die wij aan de ontwerpen hebben meegegeven is in ieder geval een goede basis voor duurzaamheid en hernieuwd gebruik.
De voorstellen die ik voor het gebouw in Krimpen aan den IJssel heb gedaan zullen naar ik hoop helpen om nieuwe gebruikers aan te spreken en naar het gebouw te trekken.
Verandering van omgeving
Het leven heeft mijn bureau in de afgelopen twee jaar een schop gegeven, het blijkt een ferme diepte-pass.
Ik wilde niet ineen krimpen maar genieten van de vlucht en land (over de IJssel!) in de ruimte van het noorden.
En veer daar op.
Verdicht tot éénmansbureau, maar verbonden met een net van kennis en kunde.
Klaar voor vertrouwde service en nieuwe creativiteit!
Meer artikelen
Het verloren verhaal
Begin september 2023. We verkenden nog even, met lichte pas en lege rug, het dorp Les Houches aan de Franse voet van de Mont Blanc. Morgen zouden mijn jongste dochter en ik (26 en 63) beginnen aan de 3-daagse huttentocht langs de overzijde, de balcons van de Aiguilles...
Aandacht voor detail
…wat is daar bijzonder aan? Ontwerpen met aandacht, is dat niet vanzelfsprekend voor iedereen die zich met vormgeving bezighoudt? Je zou het zeggen, maar waar gaat de aandacht naar uit? Naar de gaafheid van de vorm, de strakke lijnen, de sprekende plastiek, de...
Icoon van contact
Ergens in Noord-Schotland, letterlijk in the middle of nowhere, stonden ze daar, de iconische rode telefooncel van BT en een witte houten vitrine voor lokale publicaties. Means of communication. Old school allebei, maar iconisch. Waar gaat dit over? ...
rob los, architect en vrije jongen
rob los, architect en vrije jongen Op 26 juli 2022 kregen wij het verdrietige bericht dat je bent overleden. rob los. kleine letters, zoals hij vaak zelf gebruikte, vastgehouden uit de tijd dat hij studeerde aan de TU Delft. ‘Stel je zelf niet te veel voor, architekt,...
Wat betekent corona voor wonen, werken en ontmoeten in de toekomst?
.... en dan is de pandemie voorbij. De mondkapjes zijn niet meer nodig. Alles wordt weer normaal. Zoals het was. Toch? Minder behoefte aan kantoorruimte... Het duurde even, maar de meeste mensen zijn nu gewend aan online vergaderen. En aan de voordelen ervan....
Wat maakt een ontwerp bijzonder?
Een architect bellen doe je niet zomaar.Dat doe je als je iets speciaals zoekt. Maar wanneer is een gebouw bijzonder? Als het opvallend is? Dat kan. Maar het kan ‘m ook in iets anders zitten. Bijvoorbeeld dat het ontwerp goed aansluit op het gebruik. Dat het mooi in...
Hoe weet je of een architect bij je past?
Je hebt een kavel op het oog, waar iets moet komen.Of je hébt al een pand, waar iets moet veranderen. En nu zoek je een architect die het ontwerp gaat maken. Dat is best spannend. Helemaal als dit geen dagelijkse kost voor je is. Waar vind je een goede architect? En...
Nieuwe werkruimte: heb je daar een architect voor nodig?
Ineens heb je een helder moment.Je kijkt om je heen en ziet de ruimte hoe die is.De lichtval, de inrichting, de dynamiek. En je denkt: dit past niet meer. De plek waar je bent gestart, hard hebt gewerkt en successen hebt gevierd, kan plotseling voelen als een oude jas...
Recent Comments