Renovatie en interieurontwerp plaats van samenkomst Enschede-Wooldrik, 2018

Lees meer...

De plaats van samenkomst aan de Van der Waalslaan 25 is een krachtig gebouw waarin verschillende architectuurstromingen tezamen komen. Het gebouw kan worden onderverdeeld in twee delen; een hoogbouwgedeelte met daarin de grote zaal en een lager gedeelte bedoeld voor de ontmoetingsruimte en verschillende bijzalen.

Het hoogbouwgedeelte kan worden omschreven als een “brutalistisch” gebouw, ontworpen door Mastenbroek en Herder. Dit eerste volume werd in 1959 voor het eerst in gebruik genomen. De brutalistische architectuur kenmerkt zich door massieve gebouwvormen met gebruik van beton (béton-brut). Deze elementen zijn in het hoofdgebouw goed te onderscheiden in het heldere volume met zadeldak en de betonblokken die gebruikt zijn in de voorgevel. Samen met de bijzondere detaillering van de trapezium-vormige glas-in-lood vensters (waarvan de kaders in beton), maakt dit gebouw tot een gemeentelijk monument.

Het gebouw is in 1983 uitgebreid met een serie bijzalen die voor het grootste gedeelte zijn ondergebracht in het volume met het lessenaarsdak. Als verbinding tussen enerzijds het volume van de grote zaal en het volume van de bijzaal, is de ontmoetingsruimte als lager koppeldeel tussen beide volumes vormgegeven.

In een nog later stadium (2001) is het gebouw uitgebreid met een (balg)ruimte voor het pijporgel. Deze uitbreiding bevindt zich aan de achterzijde van het hoogbouwgedeelte. Hierbij is eveneens de inrichting van de grote zaal vernieuwd. Echter het interieur van de ontmoetingsruimte en de bijzalen is hierbij niet meegenomen: dit vormt de uitdaging van deze renovatie.

De ontwerpopgave voor de Plaats van Samenkomst Enschede-Wooldrik kan worden opgesplitst in twee delen: het exterieur en het interieur.

Met betrekking tot het exterieur hebben de aanpassingen vrijwel allemaal te maken met de toegankelijkheid van het gebouw.
De huidige hellingbaan is momenteel te steil om op een prettige manier de entree van het gebouw te bereiken. Binnen deze renovatie zal deze hellingbaan worden aangepast waardoor zowel het gevelbeeld als het omliggende terrein zal veranderen. Het nieuwe ontwerp van de hellingbaan zal ervoor zorgen dat de zijentree van het gebouw in een volledig ander licht komt te staan.
Een ander belangrijk onderdeel van deze renovatie is het verplaatsen van het fietsparkeren van de kelder naar de zijkant van het gebouw (het volume van de grote zaal). Om het monumentale gebouw zoveel mogelijk te respecteren, is de fietsenstalling terugliggend ten opzichte van de voorgevel geplaatst. Hierdoor blijft het gevelbeeld van het hoogbouwgedeelte volledig intact.

Het interieur zal een volledige transformatie ondergaan. De focus ligt hierbij met name op de ontmoetingsruimte en de bijzalen. Er is echter ook in deze presentatie een nieuwe indeling van de grote zaal opgenomen (zie plattegrond).
De huidige ontmoetingsruimte zal met deze renovatie groter en opener worden. Met het verwijderen van een aantal wanden worden nieuwe relaties gelegd tussen verschillende ruimten.
Deze presentatie toont aan de hand van verschillende visualisaties en tekeningen het beoogde nieuwe interieur van de plaats van samenkomst in Enschede-Wooldrik.

Verberg